Tu cum te relaxezi?

In calitate de psiholog, cu formare în psihoterapie pozitivă, voi enumera cele mai simple metode de relaxare:

1. Fii prezent

Adu-ți conștient atenția aici și acum, în momentul prezent.

Folosește-ți simțurile pe deplin pentru a absorbi plenar ceea ce trăiești.

Pentru câteva minute focusează-te asupra unei singure activități.

2. Scanează-ți corpul

Cu ochii închiși, acordă atenție fiecărei senzații fizice, începând din creștetul capului până în vârful degetelor de la picioare.

Atunci când găsești un loc cu tensiune, imaginează-ți pentru un minut, două, că respiri trimițând aerul, energia în acel loc, pentru a-l curăța, revigora. Poți de asemenea să-ți menții atenția asupra respirației, a modului în care aerul pătrunde și iese din nas, sau cum pântecele urcă și coboară în ritmul respirației.

La sfârșit, te poți vizualiza stând sub o cascadă de apă curată, care cade blând pe tot corpul tău și ia cu ea toată oboseala, tensiunile, bolile. Ori poți să lași vântul să le ducă cu el, și soarele să te încălzească, încarce, cu energia sa.

3. Ascultă muzică

Muzica de relaxare, instrumentală sau cu sunete din natură induce o stare de liniște, reduce tensiunea, ritmul cardiac, poate ameliora nervozitatea, anxietatea. Să ai un playlist preferat la îndemână, este deosebit de facil acum.

Rămâne să alegi doar la ce fel de vibrație, ritm, energie dorești să te conectezi. Muzica pătrunde în fiecare celulă a corpului, putând liniști, trezi, vindeca părți din noi. Vorbele bune, aprecierile, încurajările, spuse pe un ton plăcut, ating și ele, vindecător, omul de lângă noi.

4. Îngrijește o plantă, un animal

Relaxare

Cu răbdare, simpatie, atenție ne putem conecta cu animalele noastre, chiar cu micuțul bonsai din ghiveci. Ritualul de îngrijire a unui animal sau plante poate constitui o schimbare benefică de ritm.

5. Colorează

Coloratul este potrivit atât pentru adulți cât și pentru cei mai mici, ca o activitate care ne poate detensiona rapid.

6. Ieși în natură

Natura ne oferă de-a dreptul terapie nu doar relaxare, iar dacă putem alege zilnic să stăm cu picioarele pe pământ, să admirăm copaci sau flori suntem binecuvântați.

7. Practică Tai Chi Chuan, Qigong, Yoga etc

Dans de viață lungă, este denumirea Tai Chi- ului în traducere, și nu degeaba.

Qigongul sau Yoga pot fi practicate într-un spațiu foarte mic, iar cu câteva exerciții zilnice ne putem menține nivelul energetic la cote înalte.

8. Dansează

Singur, cu un partener, sau în grup, dansul ne conectează cu sinele nostru lăuntric, cu muzica, cu ceilalți, învârte butoane neștiute din noi pentru a ne trezi din „amorțeală”. După felul muzicii și-a unduirilor trupești trezește în noi porniri din cele mai diverse. Dacă ritmurile tribale aprind în om energia sexuală, de luptă, de muncă, oare suavul vals ce corzi ale sufletului mișcă?

Acestea sunt doar câteva modalități ușor de aplicat, după cum se potrivesc fiecărei persoane. Desigur, putem găsi multe altele, precum plimbarea, meditația, gătitul, timp petrecut cu prietenii, etc.

Tu cum te relaxezi?

Psihoterapeut Leontina RETEGAN

Contact leontinaretegan@gmail.com

Un comentariu la „Tu cum te relaxezi?”

  1. Pingback: Cum faci pace cu mintea ta? | Psiholog Psihoterapeut Cluj-Napoca /Retegan Leontina Georgeta Cabinet Individual de Psihologie / Psihoterapie online

Lasă un răspuns