Cum poți construi o relație sănătoasă cu hrana?

Mănânc ca să trăiesc, pentru plăcere, din plictiseală, să fiu sănătos, să scap de stres, să uit de singurătate, să blochez alte emoții, că mi-e inima frântă, să uit de probleme, sunt doar câteva dintre motivele auzite de noi toți. Tu ce poți înșira în rândul acestor motive? Care au prioritate, care sunt agreate de tine? Pot fi perioade, chiar lungi, în care ne hrănim haotic, nu acordăm atenție, nu conștientizăm tiparele noastre alimentare. Problemele de sănătate, nemulțumirile legate de aspect, ne obligă însă să privim, să analizăm, să schimbăm stilul alimentar.

Când ai ajuns să îți dorești să faci un pic de ordine în relația ta cu hrana, poate îți sunt utile următoarele „indicații”:

1. Recunoaște când ți-e foame și oferă-i corpului ceea ce are nevoie la timpul potrivit

E important sa mănânci când foamea s-a instalat, fără a aștepta ca senzația să devină neplăcută. Foamea adevărată nu apare brusc, senzația de foame crește treptat (chiar dacă unii sunt maeștrii în a o ignora până e la cote maxime).

Trebuie ca foamea „să țipe” pentru pentru a o auzi?

„Nu am timp sa mănânc” îi sabotează deseori pe cei ce vor să slăbească, deoarece corpul înfometat își va lua revanșa cu proxima ocazie. Mai mult, se va adapta la un consum mic de calorii, își va încetini rata metabolică, iar când va da de ” belșug” va face rezerve.

Trei mese principale (începând cu micul dejun) și una, două gustări, îi vor da de înțeles că e ” în siguranță”, nu are sens, să facă depozite pentru perioade de restriște. A mânca regulat, atunci când îți este cu adevărat foame întărește obișnuințele sănătoase, ajută la găsirea echilibrului între aportul de hrană și necesități.

Deseori, preferințele pentru un anumit aliment, indică carențe ale organismului. Indiferent de câte diete fixe vei auzi, corpul tău și nevoile lui sunt unice. Nu ajută să te compari mereu cu alții, să adopți felul lor personal de a se hrăni, fără a asculta nevoile propriului tău corp. Flexibilitate în satisfacerea lor, prin adaptarea personalizată, găsirea propriului tău stil alimentar sănătos, te ajută mult mai mult pe termen lung.

2. Ia masa calm, liniștit, relaxat

Foarte importantă e starea emoțională în care începi să mănânci. Dacă ești agitat, nervos, neliniștit, câteva minute de redresare sunt tocmai potrivite. Rugăciunea, binecuvântarea mesei, câteva respirații profunde, ori altceva ce agreezi pentru relaxare, te pot ajuta să iei masa cu plăcere. Ai putea fi recunoscător pentru hrană. Până au ajuns în fața noastră, alimentele au parcurs drum lung, deseori însumând efortul mai multor oameni.

3. Mănâncă conștient

Așează-te, relaxează-te și bucură-te de masă. Aranjează bucatele plăcut privirii pentru tine, poate și pentru alții. E un dar pe care îl poți face. Privește, miroase, gustă, atinge ceea ce dorești să mănânci, bei. Poate închizi ușor ochii și mesteci încet, atent la fiecare aromă, textură. A fi prezent, a savura fiecare bucățică, a identifica ingredientele, a asculta, fără grabă, crează o legătură plăcută cu propriul corp, deoarece îți folosești intens toate simțurile. O farfurie plăcută privirii, în care alegi potrivit proporția alimentelor, culorile, o masă aranjată cu gust, o atmosferă relaxantă sunt binevenite.

4. Mănâncă încet. Chiar foarte încet. Oprește-te la timp!

Se spune că lichidele trebuie să fie mestecate iar solidele băute.

Asta ar fi măsura ce spune cât trebuie prelucrate, plimbate prin gură alimentele, pentru a le primi cum se cuvine.

Ai putea lăsa tacâmurile jos după fiecare îmbucătură, pentru a te ajuta să încetinești ritmul.

5. Fă câteva pauze scurte pe parcursul mesei pentru perceperea sațietății

Aceste pauze în care poți să simți senzația de sațietate, pe măsură ce apare, sunt foarte binevenite. Pur și simplu te oprești din mâncat și îți asculți corpul, stomacul, înainte de a fi prea plin. Creierul, se zice, are nevoie de aproximativ 20 minute pentru „a înțelege” că am mâncat suficient. Cu destulă hărnicie, înfulecând, am putea devora cu mult peste nevoile reale în acest timp.

Precum putem învăța să recunoaștem foamea, la fel vom învăța să observăm când ne-am săturat, fără a aștepta ca aceste senzații ” să țipe de-a dreptul”.

6. Păstrează moderația

A găsi cantitatea necesară pentru satisfacerea nevoilor corpului, a consuma suficient pentru a nu ți se face foame în curând, e mai ușor dacă recurgi la porții mici de alimente. Poți mânca aproape orice, dar cu moderație, atent la ce are cu adevărat nevoie corpul și îi aduce beneficii pe termen scurt și lung. Nu păstra în apropiere, nici chiar în casă, cantități mari din alimentele pe care nu dorești să le consumi.

7. Despre foame și emoții

A mânca din cauza stresului, supărărilor, bucuriei,… mai degrabă decât dintr-o senzație veritabilă de foame, face deseori casă bună cu o alimentație dezechilibrată. Poate e greu de recunoscut „foamea emoțională”, când funcția mâncatului poate fi aceea de a obține ceva bucurie, plăcere, de a umple un gol interior, de a furniza persoanei senzații pe care nu poate sau nu știe a le obține altfel.

Dacă mereu dorești să mănânci câtă vreme nu îți este foame, e momentul să te oprești și să vezi ce altceva ți-ai putea oferi, care să-ți ofere satisfacție. Ar putea fi vorba de o baie caldă relaxantă, o conversație cu cineva drag, o plimbare, etc. Dacă pare imposibilă o astfel de alegere, poate iei câteva îmbucături din cele ce poftești, le savurezi încet, încet, gândind la ce-ți oferă ele din ceea ce-ți lipsește, fără a ajunge la consum compulsiv.

Nu fă dintr-o scăpare, sau din cele petrecute în trecut, motiv de învinovățire, deoarece îngăduința și aprecierea obiectivă a situației, sunt mai de folos decât decepția generată de o evaluare de tipul totul sau nimic (ori alte evaluări distorsionate), asupra stilului tău de a mânca. Majoritatea oamenilor fac excepții din când în când, chiar voluntar, important fiind ca stilul alimentar sănătos să devină treptat obișnuință.

Substratul psihologic al mâncatului dezordonat, excesului sau privării de anumite alimente, poate fi înțeles și acesta. Uneori, excesul de grăsime acumulată, poate indica că vreau să mă protejez de ceilalți. Sau poate vreau să fiu mai mare, să ocup mai mult spațiu, să fiu văzut. Șocuri emoționale puternice, pierderi importante suferite, pot lăsa un gol interior greu de suportat. Dacă sunt foarte slab, oare pentru ce vreau să fiu atât de ușor?

Ce părere ai despre persoanele slabe, suple, plinuțe, dolofane, obeze? De cine îți amintesc ele? Cum te simți în preajma lor? Ca și cine nu vrei să fi? Sau din contră, ce model cauți să urmezi? Cum îți influențează modul în care te hrănești starea de bine, sănătatea? Te ajută să fi, să arăți așa cum îți dorești? Cum ai construit modelul fizic dorit de tine? Este tributar modei, culturii, sau mai degrabă familiei de origine?

Sunt multe explicații posibile a faptului că la un anumit nivel al ființei s-a hotărât o astfel de relație cu hrana.

Construcția unei relații sănătoase cu hrana implică efort conștient și constant, dar este posibilă. Precum într-o relație apropiată, putem alege cu atenție hrana potrivită, identifica nevoile adevărate ale ființei noastre, putem să acceptăm că moderația, flexibilitatea sunt importante, să apreciem, să fim recunoscători pentru hrana de care avem parte, să o consumăm cu pace, bucurie, rămânând totodată suficient de autonomi pentru a face alegeri conștiente.