Antoine de Saint-Exupéry a spus odată: „Iubirea nu constă în a privi unul spre celălalt, ci în a privi împreună în aceeași direcție. ”
Dar unele cupluri au o problemă atât de mare în a comunica adecvat, încât nu mai pot purta o discuție constructivă. Sunt atât de supărați și răniți, încât certurile și învinovățirea reciprocă apar aproape în fiecare zi. Adesea, unul dintre parteneri se retrage la orice semn de conflict, devine tăcut, pasiv-agresiv, uneori pentru perioade lungi de timp. Găsirea greșelii celuilalt partener este ușoară. A vedea și a modifica propriile contribuții la conflictul din relație, este ceva mai provocator. Trebuie să te întrebi cu adevărat dacă ceea ce dorești este să „ai dreptate” sau vrei să faci ca relația să funcționeze? Partenerul tău vrea ”să aibă dreptate” sau împreună cu tine vrea să facă ca parteneriatul vostru să funcționeze? Terapia nu are ca obiectiv a lămuri cine e vinovat, cine are dreptate, ci este vorba despre o colaborare pentru a face ca lucrurile să funcționeze. Imaginează-ți în fiecare zi sentimentul că partenerul te iubește, te respectă, te apreciază și este angajat în relație. De asemenea, te simți conectat și aproape de el. Pare ceva ce mulți au avut la începutul relației. Dar acum se plâng că nu se mai iubesc ca la început.
De ce se estompează iubirea? Creierul nostru este programat să vâneze noutățile și astfel privim spre viitor, căutând fiecare posibilitate interesantă. Dar când orice, inclusiv dragostea, devine familiară, entuziasmul scade și alte lucruri ne atrag atenția. Este plăcerea anticipării -posibilitatea a ceva necunoscut și mai bun. Pasiunea crește când visăm la multiple posibilități și slăbește când ne confruntăm cu realitatea. Noutatea care declanșează dopamina nu continuă pentru totdeauna. Când vine vorba de iubire, pierderea pasiunii se va întâmpla în cele din urmă, apoi putem trece la o iubire care este alimentată de aprecierea de zi cu zi a partenerului, aici și acum, sau putem încheia relația și putem căuta altceva excitant.
Alegerea din urmă, necesită puțin efort, dar se termină repede, ca plăcerea de a mânca o nouă prăjitură dorită. În conflictele pe care le au cuplurile, se remarcă lipsa de realism, faptul că partenerii pot fi prinși în proiecții, multe lipsite de utilitate, care în cele din urmă se transformă în dezamăgire, luptă pentru putere, dezangajare din relație, chiar separare. Într-un cuplu, dragostea nu este răspunsul la toate. Iubirea care durează, schimbă accentul de la anticiparea, proiecția unor experiențe, din fantezie, în angajarea în realitate și imperfecțiunile acesteia.
Obiective întâlnite în cadrul psihoterapiei de cuplu:
– a crea un mediu de siguranță și înțelegere, intimitate și încredere;
-a descoperi nevoile proprii și ale partenerului (exersând libertatea de a exprima nevoi, emoții întemeiate);
-a învăța să setați granițe sănătoase în relație, limite realiste, autocontrol;
– a deprinde cum să faceți managementul unui conflict utilizând abilități adecvate de comunicare;
-a vă ghida în a deveni mult mai conștienți de modelele de comportament disfuncționale astfel încât să preveniți repetarea acestora.
– a-i ajuta pe parteneri să cultive flexibilitatea psihologică și comportamentală astfel încât să facă alegeri urmărind mai degrabă valorile personale, decât activarea schemelor cognitive disfuncționale.
Bibliografie:
Colombo, M. (2014). Deep and beautiful. The reward prediction error hypothesis
of dopamine. Studies in History and Philosophy of Science Part C: Studies in History
and Philosophy of Biological and Biomedical Sciences
Harris, R. (2009). ACT with love: Stop struggling, reconcile differences, and strengthen your
relationship with acceptance and commitment therapy. Oakland, CA: New Harbinger
Publications.
McKay, M., Lev, A., & Skeen, M. (2012). Acceptance and commitment therapy for interpersonal problems: Using mindfulness, acceptance, and schema awareness to change interpersonal behaviors. Oakland, CA: New Harbinger Publications.
Young, Klosko, & Weishaar (2003). Schema Therapy: A Practitioner’s Guide. New York
London: The Guilford Press.
Psihoterapeut Leontina Retegan
Tel. 0723623618 (pentru programări, de preferință, vă rog trimiteți mesaj)