Tulburarea de personalitate evitantă se manifestă prin hipersensibilitate la respingere, inhibiție socială, lipsa valorificării potențialului, stimă de sine scăzută și evitarea angajării în relații cât timp nu există siguranța bunăvoinței celeilalte persoane.
Un individ cu personalitate evitantă are dificultăți în dezvoltarea de relații cu granițe potrivite. Aceștia au probleme și din punct de vedere a încrederii și a exprimării, din cauza fricii de abandon, respingere sau pierdere. De obicei personalitățile evitante atrag către sine persoane cale le iubesc și țin la ele, pe care ulterior le îndepărtează din cauza fricii. Aceste caracteristici pot face relaționarea cu ele dificilă.
Strategii recomandabile
1. Propuneți obiective care sunt de dificultate progresivă
Personalitatea evitantă are un sentiment de inferioritate se teme de ridiculizare sau abandon, iar acest aspect poate fi ameliorat prin confruntrarea progresivă cu anumite situații. Prin această abordare persoana poate constata treptat că situațiile care o îngrozeau înainte nu sunt chiar așa de rele, și teama ei era nejustificată.
2. Arătați interesul față de părerea lor
Persoanele cu această tulburare consideră că părerea lor nu este valoroasă, iar dacă contrazic pe cineva, apare riscul de a fi respinse. Pentru a deveni mai deschise, trebuie să li se spună că doriți să le cunoașteți propria părere, cât mai sinceră. Acest lucru nu este ușor de realizat, dar se va concretiza când persoana evitantă va realiza că sunteți sinceri.
3. Îndrumați persoana să acorde o mai mare atenție punctelor forte în detrimentul defectelor sale
Ajutați persoana să înțeleagă că toți avem defecte, iar acceptarea lor și concentrarea pe calități și ceea ce putem face și îmbunătăți este mai eficientă.
4. Să le arătați că acceptați să vă contrazică
Înclinația personalităților evitante e de a crede că a contrazice pe cineva poate duce la un conflict, în care pot pierde și sunt la risc să fie ridiculizate. Dacă arătați din prima un dezacord față ele se vor simți bulversate și își vor întări convingerea că e mai bine să tacă. Dacă, în schimb aveți o atitudine deschisă și înțelegătoare, va reacționa mai pozitiv când o contraziceți.
5. Când doriți să criticați persoana începeți printr-o laudă, urmată de criticarea unui comportament specific
Inițial spuneți ce apreciați la persoana respectivă, iar pe urmă puteți să abordați comportamentul specific pe care doriți să-l criticați.
6. Asigurarea acordării unui sprijin constant
Personalitățile evitante au o mai mare nevoie de sprijin decât celelalte personalități dificile, pentru a fi capabile de progres. Acest element le ajută să simtă că cealaltă persoană le apreciază pentru ceea ce sunt, chiar dacă greșesc. Arătați în interacțiunea cu personalitățile evitante că și dacă nu au rezultate tocmai strălucite, le apreciați bunăvoința.
7. Îndemnați persoana să consulte un specialist
Personalitățile evitante sunt cele care beneficiază semnificativ de pe urma progreselor din medicină și ale psihoterapiei. Psihoterapia individuală, cea de grup și anumite medicamente pot ajuta personalitățile evitante să progreseze mult.
American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed.). Arlington, VA: Author.
Francois L., Christophe A. (2011) Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile. București: Editura Trei.
Weinbrecht A., Schulze L., Boettcher J., Renneberg B. (2016) Avoidant Personality Disorder: a Current Review. Personality Disorders, DOI 10.1007/s11920-016-0665-6.
Psiholog Diana Retegan, număr de telefon: 0751310089